Schoolkrant

Boekenweek aanrader - The Cruel Prince

'The Cruel Prince', oftewel 'De Wrede Prins', is boek #1 in the ‘Folk of the Air’ trilogie, gevolgd door The Wicked King (#2) en The Queen of Nothing (#3)

cruelprince genre

Genre: Fantasie, Fantastische fictie
Tropes: enemies to lovers (sorta), faerie, huurmoordenaar, royal court, politiek. mysterie
In de media/bibliotheek? Nee mediatheek, Ja bibliotheek à Nederlandstalig
Aantal pagina’s:
416 p.
Leeftijdscategorie: 14 -17 years (YA)
Leesbaar voor de lijst: Ja voor Engels (mits het een young adult boek mag zijn)
Deel van een serie: ja, deel 1 van de 3

cruelprince

Waar gaat het boek over?

Jude was zeven toen haar ouders werden vermoord en zij en haar twee zussen werden ontvoerd om in het onbetrouwbare High Court van Faerie te gaan wonen. Tien jaar later wil Jude niets liever dan daar thuishoren, ondanks haar sterfelijkheid. Maar veel van de fey verachten mensen. Vooral prins Cardan, de jongste en gemeenste zoon van de Hoge Koning.

Om een ​​plaats aan het hof te winnen, moet ze hem trotseren - en de gevolgen onder ogen zien. Naarmate Jude dieper verwikkeld raakt in het gevaarlijke spelletje dat het hof speelt en het liegen en bedriegen dat hierbij hoort, ontdekt ze al snel haar eigen capaciteit tot bedrog en bloedvergieten. Maar dit verraad is precies de reden waarom de rechtbanken van Faerie overspoelt worden door geweld, zal Jude haar leven moeten riskeren in een gevaarlijke alliantie om haar zussen en Faerie zelf te redden.

Wat vond ik van het boek?

Ik vond dit boek geweldig. Het begin pakt je gelijk al vast, je wordt namelijk vanaf bladzijde één al middenin de actie gegooid. De wereldopbouw is fenomenaal. De emoties zijn zo goed beschreven en zo realistisch dat ik bijna het gevoel had dat ik ze aan kon raken. Holly Black heeft altijd iets speciaals. De manier waarop ze schrijft geeft mij altijd het gevoel dat ik erbij ben. En dat is toch de reden dat men leest, om even aan deze wereld te ontsnappen en in een nieuwe te stappen?

Inhoudelijke informatie over het boek

Om wat inhoudelijkere informatie te geven:  er is verraad, avontuur, veel sluipen en verstoppen, bijna-doodervaringen, rare tiener-emotie-gedreven acties en daarnaast hebben we een heleboel political intrigue . The Cruel Prince is geen typische enemies to lovers romance. Cardan is wreed, en Jude is niet heel anders. De haat is sterk en het ‘to lovers’ gedeelte komt pas echt tot bloei in boek twee, ‘’The Wicked King’’. Verwacht dan ook geen zoete insta-love-romance. Dit boek is voornamelijk gefocust op de fantasie, het politieke aspect. Er zijn genoeg boeken die wel die romantiek hebben, maar dit is er niet een van.
Dus, als je wilt lezen over een coole magische wereld, een heleboel complottheorieën, vrij weinig romantiek en aardig wat moorden, dan is dit misschien wat voor jou.

Trigger warnings

In dit boek komen heftige onderwerpen aan bod, belangrijk dus om de trigger warnings te noemen!

 • Pesten
 • Slavernij
 • Fysieke en psychologische kindermishandeling
 • Zelfdoding
 • Drugs gebruik
 • Drogeren
 • Mithridatisme (=een methode om jezelf te beschermen tegen bepaalde giftige stoffen door subtiele blootstelling aan niet-dodelijke hoeveelheden)
 • Poging tot abortus*(*= De vader van een ongeboren kind vergiftigd zijn zwangere minnares met de bedoeling haar en het kind te doden)
 • Ouderlijk overlijden
 • Verdrinking
 • Moord en poging tot moord
 • Gedwongen zelfbeschadiging
 • Wurging/Marteling
 • Verlies van autonomie (glamour magie)

Personages

jude cruel prince

Jude Duarte
Leeftijd: 17
Soort: human
Kracht:  __

cardan cruel prince
Cardan Greenbriar
Leeftijd: 18
Soort: faerie
Kracht: controle over de aarde

PS: als je vragen hebt kun je via de schoolkrant insta altijd een berichtje sturen!

Geschreven door: Luna Boer 

 

Meer artikelen uit de schoolkrant: