No module Published on Offcanvas position

Schoolkrant

Boekpresentatie Koos Terpstra

Op 29 februari vertelde Koos Terpstra in Nauta Boek over zijn nieuwe boek 'Het eiland'. Een boek over zijn jeugd op Texel en zoals hij het beschrijft: 'het vinden van zijn jeugd'. Tijdens de lezing vertelden andere mensen die Koos kenden, ook over hem en zijn boek. Ze gaven hun mening over het boek en vertelden persoonlijke ervaringen. Er werden ook stukjes voorgelezen en op het einde kon je zijn boek kopen en laten signeren. 

Op maandag 2 maart kwam Koos op de OSG om een lezing te geven over het boek. H3a en V3a waren hierbij aanwezig en stelden na afloop vragen aan Koos. Hieronder heb ik wat vragen neergezet die aan Koos werden gesteld:

Hoelang heeft u aan uw boek gewerkt?
“Ongeveer anderhalf jaar heb ik echt over het boek nagedacht. Ik ben tweeënhalf jaar bezig geweest met het schrijven van het boek.”

Hoe heeft het schrijven uw leven beïnvloed?
“Ik vond school vroeger verschrikkelijk, maar ik was altijd aan het schrijven. Het schrijven was mijn redding. Er was ook maar één leraar waar ik wat aan had, dat was mijn docent Nederlands. Nederlands vond ik belangrijk. Aan de schrijfopdrachten heb ik veel gehad..”

Waar en hoe schrijft u?
“Ik heb een tijd terug mijn eigen ruimte gehad waar ik kon schrijven. Ik dacht iedere keer: als ik daar schrijf dan gaat het me echt lukken. Maar er is geen ‘manier’ om te schrijven. Schrijven vergt vooral veel discipline.”

Denkt u dat u ooit nog een boek gaat schrijven?
“Als je een boek hebt geschreven denk je: dit doe ik nooit meer. Maar nu wil ik al weer beginnen met schrijven.”

Is die reactie van: “Dit doe ik nooit meer.” Iets persoonlijks van u of iets wat algemeen is onder schrijvers?
“Volgens mijn uitgevers was mijn reactie normaal. Er komt veel druk bij het schrijven van een boek en als je dat dan achter de rug hebt, ben je heel erg blij.”

U schrijft ook toneelstukken, hoe bent u hierop gekomen?
“De reden dat ik toneelstukken ben gaan schrijven was, omdat toneelstukken veel korter zijn om te schrijven.” Ik heb één boek geschreven en 40 toneelstukken."

Waarom bent u weggegaan van Texel?
“Ik zag niet meer hoe mooi de natuur hier was, en hoe mooi het eiland in het algemeen was. Ik dacht dat als ik ergens anders zou gaan wonen ik dat later weer zou gaan zien. Ik ben toen naar de overkant verhuisd en nu 40 tot 50 jaar later kan ik inderdaad weer zien hoe mooi het eiland is.”

Geschreven door: Sophie de Jong

Image
Image

Adresgegevens

Haffelderweg 40, Den Burg

Postbus 153, 1790 AD, Den Burg

KvK: 72241713

Contact

Telefoon: +31(0)222-312121
Fax: +31(0)222-314765

E-mail: