Schoolkrant

LHBTI+ onderwijs, wel of niet?

Een week of twee geleden zag ik een post van het NOS op Instagram. De post was een stelling: “Basisscholen moeten lesgeven over homoseksualiteit.” Deze stelling zette mij aan het denken. Ik vind namelijk van wel, maar daar ga ik zo verder op in.

 

Wat mij namelijk echt aan het denken heeft gezet, waren de reacties onder deze post. Er waren natuurlijk veel reacties waarin mensen het eens waren met de stelling, maar helaas ook mensen die het oneens waren en zelfs homofobisch gingen doen. Reacties als: “Oneens, kinderen zijn veel te jong om zulke dingen te horen te krijgen.” Of: “Zo vroeg over homoseksualiteit leren is verwarrend.” Zag ik erg veel. Dit vind ik persoonlijk een heel erg raar en niet-kloppend argument. Hoezo is het verwarrend voor kinderen? Er is bewezen dat kinderen geboren worden met hun seksualiteit dus daar verander je niks aan door kinderen wel of niet over homoseksualiteit te leren.

Sterker nog, wat er nu gebeurt is dat homoseksuele kinderen niks meekrijgen over homoseksualiteit. Op dat moment kunnen kinderen gaan denken dat er iets mis is met ze . Onze samenleving is ook nog eens verschrikkelijk heteronormatief; in boeken, in films, in series, in onze omgeving, etc. Overal zie je voornamelijk heteroseksualiteit. En dat is niet erg, maar op het moment dat er één keer een homoseksueel koppel voorkomt in een serie krijg je gelijk de opmerking: “Ze hoeven hun seksualiteit niet zo te forceren op ons, ze kunnen nu toch trouwen?” Om vervolgens niets te zeggen van de tien heteroseksuele koppels in de serie want dat kan natuurlijk wel, maar één homoseksueel koppel niet.

Natuurlijk ben ik het er mee eens dat we kinderen op bijvoorbeeld de basisschool niet hele uitgebreide seksuele voorlichting moeten krijgen. Maar ik weet niet hoe het op jullie basisschool eraan toe ging, maar dit viel over het algemeen heel erg mee bij mij. Op de middelbare werd het wat uitgebreider, omdat we toen allemaal ouder waren.
Het enige wat ik vind, is dat we op basisscholen op zijn minst kunnen vertellen dat homoseksualiteit, biseksualiteit, heteroseksualiteit etc. allemaal normale dingen zijn. En dat er ook mensen zijn die zich niet voelen als het geslacht waarmee ze geboren zijn; transgenders. Dit en andere dingen over labels qua seksualiteit en gender moet wel verteld worden. Alleen maar zodat kinderen weten dat het oké is, als ze van een andere seksuele geaardheid zijn. Dan kun je er altijd uitgebreider op ingaan op middelbare school.

Kortom ben ik het er mee eens dat we les moeten geven over de LHBTI+ op scholen? Ja zeker, vanwege zoveel redenen. Kinderen moeten weten dat ze normaal zijn voor seksualiteit en/of gender. Dat dit überhaupt nog een discussie is, vind ik heel erg bijzonder.

 

Geschreven door: Sophie de Jong

Meer artikelen uit de schoolkrant: