Schoolkrant

Paarse Vrijdag op OSG de Hogeberg

Afgelopen vrijdag was het bij ons op school Paarse Vrijdag. Een dag om aandacht te vragen voor de – helaas nog steeds aanwezige – discriminatie tegen de LHBTI+ gemeenschap. Veel leerlingen waren dankzij een oproep van de schoolkrant en de GSA in het paars gekleed, de gangen hingen vol met paarse vlaggetjes en bij de ingang stond een ballonnenboog om foto’s bij de maken. Verder stonden de GSA en de leerlingenraad in de pauzes klaar om leerlingen te ontvangen met taart, folders en nagellak.

Niet alleen bij ons op school, maar op zo’n 2500 andere scholen werd dit jaar Paarse Vrijdag gevierd. Waarom wordt Paarse vrijdag eigenlijk gevierd? Paarse Vrijdag is een dag waarop we de diversiteit van gender en seksualiteit vieren. Nog steeds in vele landen is een relatie met iemand van hetzelfde geslacht, of transgender zijn niet legaal. En helaas is er ook in Nederland nog steeds discriminatie. Naast discriminatie is er veel onbegrip en misinformatie over de LHBTI+ gemeenschap. Om de discriminatie en misinformatie tegen te gaan bestaat Paarse Vrijdag. Er wordt gehoopt dat alle seksualiteiten en genders zo genormaliseerd worden.

Paarse Vrijdag werd dit jaar bij ons op school georganiseerd door de GSA en de leerlingenraad. De leerlingenraad had voor taart gezorgd in de grote pauzes, de 600 taartjes waren er aan het einde van de dag er allemaal doorheen gegaan. De GSA stond in de pauzes klaar voor leerlingen om hun nagels te lakken, plaktatoeages op te plakken en regenboog snoepjes uit te delen. Ook lagen er posters, folders, en stickers om mee te nemen. De GSA was ook aanwezig om eventuele informatie te verstrekken over de LHBTI+ gemeenschap.

Nienke de Visser heeft vorig jaar op onze school de GSA opgericht en is zeer tevreden met hoe Paarse Vrijdag dit jaar is verlopen. ‘Ik vond Paarse Vrijdag zeer geslaagd. Veel leerlingen en docenten waren in het paars gekleed en er was veel aandacht voor. Ook de organisatie rondom de pauzes is goed verlopen.’ Zegt ze. Ook de rest van de GSA is tevreden met hoe Paarse Vrijdag verlopen is.

Kortom, Paarse Vrijdag was weer een groot succes!

Meer artikelen uit de schoolkrant: