Lapbooks en boekenposters

In de onderbouwklassen wordt bij het vak Nederlands veel aandacht besteed aan leesmotivatie en leesvaardigheid. Aan het begin van het schooljaar gingen de leerlingen van HV1a, HV1b en HV2b onder begeleiding van hun docent Nederlands naar de mediatheek om daar een mooi, spannend of grappig boek uit te zoeken. 

Iedere week hebben de leerlingen tijdens de les Nederlands een halfuur gelezen in hun leesboek. Ook thuis werd er gelezen. Vervolgens hebben de leerlingen prachtige verwerkingsopdrachten gemaakt. In de klassen HV1 maakten zij een lapbook. HV2 maakte een boekenposter. Over deze creatieve verwerkingsopdrachten hielden de leerlingen in 1 minuut een pitch voor hun klasgenoten. Hierbij hoefden zij niet alleen voor de klas te staan, maar mocht er een assistent mee om de poster of het lapbook vast te houden. Wel zo fijn als je voor de hele groep moet presenteren. Na afloop kregen de leerlingen een ‘top’ (compliment) van de docent én van een klasgenoot. Daarna was er ruimte om elkaars lapbooks en posters te bewonderen. Wanneer er zoveel tijd in een opdracht is gestoken, is een deze waardering namelijk wel op zijn plaats! 

De docent en de leerlingen hebben genoten van deze lessen. Binnenkort wordt een aantal boekenposters opgehangen in lokaal 220. Ook zullen er lapbooks worden tentoongesteld in de vitrinekasten op het paarse domein. Wat is lezen toch leuk! 

Meer nieuwsberichten