Na de zomer nieuwe klas praktijkonderwijs/vmbo op Texel

Vanaf deze zomer kunnen ook leerlingen met het schooladvies praktijkonderwijs op Texel naar de middelbare school. Zij komen in een nieuwe combinatieklas praktijkonderwijs/vmbo-basis op OSG De Hogeberg. Hier hebben ze twee jaar de tijd om te ontdekken welke route naar het mbo het best bij hen past: praktijkonderwijs of vmbo-basis. De nieuwe klas is mogelijk door samenwerking tussen OSG De Hogeberg en De Pijler, school voor praktijkonderwijs in Den Helder. 

De nieuwe klas is bedoeld voor groep 8-leerlingen met het schooladvies praktijkonderwijs of vmbo-basis. Zij volgen op Texel een mix van praktijkonderwijs en het vmbo-basis-programma, mét extra individuele aandacht. Dat kan omdat er minder leerlingen in de groep zitten. Voordeel is dat leerlingen die in het praktijkonderwijs beginnen, niet meer naar de vaste wal hoeven. Ze zijn geen uitzondering meer en kunnen gewoon samen met leeftijdgenoten naar de middelbare school. 

Uitstel van keuze 
In de nieuwe klas hoeven leerlingen pas na twee jaar te kiezen voor praktijkonderwijs of vmbo-basis. “Dat is ideaal voor leerlingen praktijkonderwijs die met wat extra tijd en aandacht misschien tóch vmbo-basis kunnen en willen doen”, zegt Corrie Setz, rector-bestuurder van OSG De Hogeberg. “Het kan ook een uitkomst zijn voor leerlingen vmbo-basis die op hun tenen lopen. Zij krijgen extra tijd om maximaal te groeien.” 

Beste van twee werelden 
In de nieuwe klas werken vmbo-leraren van OSG De Hogeberg en leraren praktijkonderwijs van De Pijler. Het beste van twee werelden, zegt Marcel Paragsingh, directeur van De Pijler: “Leraren van OSG De Hogeberg zijn experts in vmbo-onderwijs. Leraren van De Pijler weten als geen ander hoe ze leerlingen kunnen helpen hun hart te volgen en hun talenten te ontwikkelen.” De docenten leren ook van elkaar. En daar profiteert de hele school van mee. 

Slimme handen 
Er zijn nog niet veel plekken in Nederland waar praktijkonderwijs en vmbo-basis op deze manier samenwerken. Dat het op Texel lukt, komt door de wil van de besturen. “Leerlingen met ‘slimme handen’ zijn op Texel onmisbaar”, vindt Ton de Jong, algemeen directeur-bestuurder van De Pijler. “Net als iedereen hebben zij recht op passend onderwijs dichtbij huis. Onderwijs waarin zij ruimte voor ontwikkeling krijgen. Want ruimte is een belangrijke Texelse waarde.” 

Start na de zomer 
De voorbereidingen voor de nieuwe klas zijn in volle gang: vaste lokalen worden ingericht, een contextrijke leeromgeving opgezet, ouders van groep 8 leerlingen worden geïnformeerd en zodra het kan worden er ook kennismakings- en informatiedagen georganiseerd. 

Meer nieuwsberichten