Plusklas OSG de Hogeberg

Op woensdag 2 november is OSG de Hogeberg gestart met een Plusklas voor meer- en hoogbegaafde leerlingen uit de eerste en tweede klas. In totaal 13 leerlingen zijn,  onder begeleiding van Remkje Visser en Angelica Sundin, inmiddels 12 weken aan de slag. Vorige week hebben leerlingen, ouders en betrokken docenten de werkwijze geëvalueerd. 

Het doel van de Plusklas is dat de leerlingen uitgedaagd en gestimuleerd worden op verschillende fronten. Doordat ze met uitdagende projecten aan de slag gaan, komen ze leermomenten tegen waarbij ze begeleid kunnen worden in het ‘leren leren’. Daarnaast is het ontmoeten van ontwikkelingsgelijken een belangrijk aspect van de Plusklas.

De eerste weken van de Plusklas is aan het onderwerp Hersenen. Na de kerstvakantie zijn we met twee verschillende projecten aan de slag gegaan, die door de leerlingen zelf zijn gekozen. Design en Sterrenkunde. Binnen het project Design zijn er twee onderdelen; mode en bouwkunde. 

In de evaluatie gaven leerlingen en ouders aan dat ze heel tevreden zijn en dat ze het fijn vinden om met uitdagende projecten aan de slag te zijn die ze zelf kunnen kiezen. Het missen van bepaalde lessen werd als knelpunt gezien, zowel door leerlingen, ouders als door docenten. In het nieuwe rooster heeft de roostermaker ervoor gezorgd dat de Plusklas nu tijdens andere lessen is dan afgelopen periode. Zo wordt het leed een beetje verdeeld. Eveneens kijken de vaksecties hoe ze voor deze leerlingen kunnen compacten in hun vak.

Daarnaast kwam in de evaluatie naar voren dat de leerlingen graag ook praktisch aan de slag willen, hier hebben we met deze nieuwe projecten op ingespeeld. De leerlingen die bezig zijn met bouwkunde hebben woensdag 1 februari hulp gehad van architect Ingmar Veeger die in de Plusklas is komen vertellen over zijn werk. Donderdag 2 februari gaan we met de hele Plusklas naar de sterrenwacht van Ecomare waar we een speciale uitleg krijgen en hopelijk ook sterren kunnen kijken. En binnenkort komt oud-leerling Nelleke Thijssen iets vertellen over haar studie sterrenkunde en de Webb telescoop.  We zijn nog op zoek naar een modeontwerper die onze ontwerpers kan inspireren. Dus als jullie iemand weten, horen we dat graag!

Meer nieuwsberichten