No module Published on Offcanvas position

Jan Knippenberg

Jan Knippenberg

Jan Knippenberg was in de jaren … docent geschiedenis op de OSG. Hij was pionier van het ultralopen in Nederland en liep in 1974 in 18 dagen van Hoek van Holland naar Stockholm. Knippenberg schreef colums in Runners World en schreef het boek ‘De mens als duurloper’.

Eén van de bekendste citaten uit zijn mond is: "Lopen is geen sport maar een manier van reizen, waarbij geest en lichaam zich voortdurend verplaatsen. Lopen is daarom kunst en geen middel ter bestrijding van welvaartskwaaltjes".

Hij liep als training regelmatig de ronde van Texel (60 km), in 1991 werd hiervan voor het eerst een echte wedstrijd gemaakt, de Zestig van Texel, die werd georganiseerd door AV Texel. Men wilde eerst een hele marathon organiseren, maar Knippenberg wist dit te voorkomen met als argument dat er al genoeg marathons in Nederland zijn. Hij heeft meerdere malen zelf meegedaan en ook aan de ultraloop van 120 km (twee keer het rondje van Texel). Knippenberg overleed op 47-jarige leeftijd aan kanker. Op zijn grafzerk staat: ‘Lopen is geen sport maar een manier van reizen’. Ter nagedachtenis is de Jan Knippenberg Memorial in het leven geroepen. Dit is een hardloopwedstrijd over honderd Engelse mijlen van Hoek van Holland naar Den Helder die eens in de twee jaar wordt gelopen. Dit traject legde Knippenberg geregeld alleen af of samen met zijn loopvriend Ron Teunisse. Later werd het traject ingekort tot 50 Engelse mijlen. Leerlingen en docenten van de OSG hebben regelmatig in een team aan deze loop meegedaan. In 2016 is de loop voor het laatste georganiseerd.

 

Image
Image

Adresgegevens

Haffelderweg 40, Den Burg

Postbus 153, 1790 AD, Den Burg

KvK: 72241713

Contact

Telefoon: +31(0)222-312121
Fax: +31(0)222-314765

E-mail: