No module Published on Offcanvas position

Week van de poëzie

De afgelopen week stond in het thema van poëzie. De meest verguisde en onbegrepen vorm van literatuur op de middelbare school en daarbuiten.

“Mensen die dichten zijn rijmelaartjes, poëzie is dat iets met sinterklaasgedichten? Taal is sowieso niet leuk, Poëzie is iets voor zweverige mensen.” Dit is een greep uit de meest voorkomende reacties als poëzie op school aan de orde komt. Om deze vooroordelen voor eens en voor altijd teniet te doen, was het deze week poëzieweek voor de eerste en tweede klassen van de osg De Hogeberg.

De docenten Nederlands lieten de leerlingen kennismaken met de literaire dichtkunst en Sare en Carolien van de school der Poëzie uit Amsterdam gaven de klassen workshops waarin de leerlingen zelf gedichten leerden maken. Dit resulteerde in prachtige resultaten! Bovendien waren de leerlingen enthousiast en zichtbaar trots op hun werk. Van de vooroordelen over poëzie als een overdreven vorm van dichtkunst was niets meer te merken. Dat was fijn.

Hieronder volgen wat citaten van docenten en de workshopleiders zijn reageerden op het programma van deze week.

Citaten van de docenten: 

Wat was het leuk om te zien hoe de Basis 2 leerlingen bezig waren met taal. En hoe leuk zij het zelf ook vonden. Twinkelende oogjes. 
Op deze manier kan iedereen een gedicht schrijven. 
Zelf was ik niet bij de afsluiting, maar ik hoop dat dit project doorgang vindt naar volgend jaar.

Marleen

Vandaag heb ik twee workshops poëzie meegemaakt. Ik was onder de indruk van wat de kinderen gemaakt hebben. Ik zou heel graag na de herfstvakantie met de klassen die ik lesgeef, verder gaan bij beeldende vorming met de gedichten. We kunnen dan misschien "Plint"-achtige posters maken. Is het mogelijk dat ik een kopie krijg van de gedichten van KM2A, KM2C, HV2A, HV2B en HV2C?

Sylvia

Citaten van Sare en Carolien

Dank je wel voor de fijne tijd op Texel! Ik zit nu in de trein terug en ik heb per klas een selectie gemaakt van mijn eigen twee óf drie favoriete gedichten. Er zitten zeker nog meer pareltjes tussen, maar het zijn zoveel klassen dat ik me heb beperkt tot een klein aantal. 
Ik hoorde van sommige (beeld)docenten, dat ze er ook nog iets mee wilden doen tijdens de beeldende les. Dat zou een fantastisch idee zijn als je het mij vraagt! 

Groetjes, Sare

Ik denk een mooie ervaring voor de leerlingen; een vaak eerste gedicht geschreven. De leerlingen waren leergierig en soms een beetje druk in hun enthousiasme.

Groetjes Caroline

Image
Image

Adresgegevens

Haffelderweg 40, Den Burg

Postbus 153, 1790 AD, Den Burg

KvK: 72241713

Contact

Telefoon: +31(0)222-312121
Fax: +31(0)222-314765

E-mail: