Schoolkrant

Column van Britt Stam

De mentale gezondheid van jongeren tijdens de Coronacrisis

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat we in Nederland in lockdown gingen. Van een druk alledaags leven met veel structuur gingen we ineens naar weken thuiszitten. Ik herinner mij nog goed de persconferentie waarin werd aangekondigd dat we drie weken niet naar school mochten. Ik dacht dat we na die drie weekjes thuiszitten wel weer naar school mochten, maar dit was helaas niet zo. 

Hele ochtenden en middagen achter je laptop zitten werden normaal. Ik vond het steeds lastiger om mezelf aan het werk te krijgen en had totaal geen concentratie meer. De eerste maand ging het nog goed maar daarna ging het bergafwaarts. Er leek geen einde te komen aan al dat thuiszitten en je lessen via de laptop volgen. Door al dit thuiszitten ging ik steeds meer nadenken over heel erg veel onderwerpen. Ook ging ik me steeds meer eenzaam voelen. En ik was niet de enige. Uit een Corona-onderzoek van Scholieren.com bleek dat 70% van de 1.446 ondervraagde middelbare scholieren voelt dat de Coronacrisis invloed heeft op hun mentale gezondheid. 

Eindexamenleerlingen mogen inmiddels wel naar school. Ik merk bij veel mensen om mij heen dat er erg veel stress is om de eindexamens. Veel eindexamenleerlingen denken dat ze de examens niet gaan halen. En daarbij komt nu ook dat het nog niet 100% zeker is of de eindexamens wel doorgaan. Al deze stress en onzekerheid heeft natuurlijk erg veel invloed op je mentale gezondheid. 

Als middelbare scholier ga je vijf dagen in de week naar school. De weekenden zijn voor veel jongeren dan ook het hoogtepunt van de week. Dan kan je uit of heb je leuke feestjes met je vrienden. Dit kan nu al erg lang niet meer en veel jongeren missen dit héél erg. En natuurlijk is niet naar feestjes kunnen gaan niet het grootste probleem in de wereld op dit moment, maar voor veel jongeren zorgt (onder andere) dit wel voor eenzaamheid en/of andere mentale klachten. 

Wij zijn jong en houden van feesten, met vrienden afspreken en erop uit gaan. Wanneer al deze dingen ineens wegvallen kan dit voor velen erg zwaar zijn. Wij zijn niet gemaakt om om te gaan met zoveel stress, onzekerheid en eenzaamheid. 

Herken jij je in een van deze dingen? Weet dat je niet de enige bent en weet ook dat er altijd mensen zijn die met je kunnen en willen praten. Een leraar, een vriend of vriendin, je ouders of je coach bijvoorbeeld. 

~ Geschreven door Britt Stam

Meer artikelen uit de schoolkrant: