No module Published on Offcanvas position

Schoolkrant

Uitvliegers: Interview meneer Van Garderen

Meneer Van Garderen is één van de docenten die hier al een tijdje rondloopt op de OSG. Alleen is het dit jaar zijn laatste jaar. Voor mij is het inmiddels al vijf jaar geleden dat ik van meneer Van Garderen les had, nog een reden om het interview te houden.

We hebben via Instagram ook een sticker geplaatst waar mensen/leerlingen al hun vragen konden stellen.

Het is inmiddels al vijf jaar geleden dat ik les van meneer Van Garderen heb gehad. Het vak Mens en Natuur en NaSK geloof ik, in ieder geval iets met Biologie, Scheikunde en Natuurkunde.

Als ik heel eerlijk ben heb ik niet heel veel met deze vakken, maar meneer Van Garderen wist de lessen altijd leuk te maken. In mijn tijd werkten we nog met de Learning Portal waardoor we vooral opdrachten moesten maken. Ik weet nog goed dat één van de allereerste opdrachten iets was met het ‘bouwen/ontwerpen’ van je eigen dier. Je moest er van alles over vertellen: waar hij vandaan kwam, hoe hij heette en uiteindelijk moest je hem ook nog eens tekenen.

Ook begon mijn enthousiasme voor de schoolkrant bij zijn lessen, want bij het hoofdstuk seksualiteit was het de opdracht om een schoolkrant te maken. Het grappige is dat ik zowel de tekening van het dier als de schoolkrant allebei nog in mijn kamer heb liggen. Naast deze twee opdrachten is er nog één opdracht die mij echt is bijgebleven: degene over exoplaneten (planeten die om een andere ster draaien dan de zon). Hierbij was het weer de bedoeling dat je een eigen exoplaneet moest maken. Hier begon dan ook mijn interesse in natuurkunde, maar na drie jaar echt natuurkunde te hebben gehad bleek helaas alleen het onderdeel sterrenkunde interessant te zijn.

Kortom, de opdrachten zijn me nog aardig bijgebleven of de stof dat ook is, is een ander verhaal.

Wilt u, u even kort voorstellen?

Ik vierde in februari mijn 40-jarig jubileum. Ik heb daarvan 36 jaar op de OSG gewerkt. (Was eerst nog RSG en na de fusie OSG). Daarvoor heb ik mijn vervangende dienstplicht bij Ecomare (toen nog Natuur Recreatie Centrum) als educatief medewerker vervuld en heb ik op scholen in Heiloo en Den Helder lesgegeven. Het was in die tijd moeilijk om een baan in het onderwijs te vinden met voldoende uren. Daarom had ik naast mijn baan in het onderwijs ook nog een tijdje een halve baan bij het NIOZ.

Ik heb vooral biologie en Mens & Natuur gegeven op de OSG. Maar daarnaast heb ik ook een bevoegdheid om aardrijkskunde geven en als het zo uitkwam gaf ik dat vak dus ook nog naast de biologielessen.

Naast het lesgeven heb ik nog allerlei andere functies gehad op de OSG, onder andere als zorgcoördinator en teamleider.

Wat is het aller-aller leukste moment wat u heeft meegemaakt op de OSG, een herinnering die uw het meest is bijgebleven?

Vroeger ging ik samen met mijn mentorklas een weekend kamperen op het Vlieland. Helaas doen we dat nu niet meer, maar dat waren echt hele mooie tijden.

Zelfs de politie van Texel had een vraag ingestuurd: wat is eigenlijk uw favoriete thema uit het biologieboek?

Dat zijn er wel meerdere; ecologie, erfelijkheid en genetische modificatie maar ook hoofdstukken waar de actualiteit en het milieu bij elkaar komen.

Ik zelf kreeg van uw les in de eerste, tijden van de Learning Portal (ja dat is echt alweer vijf jaar gelden), wat vond u daarvan?

In theorie vond ik een goed systeem, maar de uitvoering was gewoon minder en werkte niet optimaal op deze school. Ik hoop wel in de toekomst te zien dat het schoolsysteem gaat vernieuwen en dat het toch op een manier veel meer gepersonaliseerd wordt.

Wat vind uw het leukste aan het lesgeven?

Dat je allemaal verschillende ‘taken’ hebt en dat geen dag hetzelfde is. Maar ik denk ook, zoals elk docent waarschijnlijk wel zou zeggen, het contact met de leerlingen zelf.

Wie is nou eigenlijk u ‘mattie”(goede collega)?

Ik heb veel goede collega’s en wil hier niemand tekortdoen. Maar de meeste collega’s waar ik veel mee samenwerkte zijn al vertrokken. Zo werkte ik fijn samen met de biologiedocenten zoals Marga Loos en Anneke ter Borg, maar die zijn ook al met pensioen. Als teamleider en zorgcoördinator heb ik heel prettig samengewerkt met de collega’s in het MT en had ik vooral veel te maken met Annemarieke de Vries.

De collega met wie ik buiten het werk op school het meest contact heb is denk ik toch wel Wim Hoekman (is ook al lang met pensioen). Samen met Wim heb ik heel wat zeekanotochten in binnen- en buitenland gemaakt.

Dit is uw laatste jaar op school, wat zijn de toekomstplannen?

Lekker uitrusten, thuis een beetje klussen en lekker in de tuin aan het werk. Ook willen we op reis met de camper.

Welke vak vond uw vroeger zelf echt verschrikkelijk?

Geschiedenis. (geen twijfel over mogelijk, haha)

Wat is het gekste wat u ooit heeft gemaakt tijdens een les?

Toen wij net de digiborden kregen vloog er een vlieg tegen het bord aan terwijl de ‘pen-modus’ aan stond. Waardoor de vlieg als het ware ging tekenen op het bord, de hele klas barstte toen in lachen uit.

Welke tip zou u aan alle leerlingen mee willen geven?

“Doe je best. Meer kun je niet doen. Dus maak je verder niet al te druk.”

En welke tip zou u aan de docenten willen meegeven?

“Eigenlijk dezelfde tip”

Dit was het interview met meneer van Garderen. Komende tijd zullen er meer interviews online komen met de docenten die dit jaar onze school gaan verlaten.

Heb jij een hele leuke vraag, laat het ons dan weten! Dit kan heel gemakkelijk via een berichtje naar ons Instagram account @osgschoolkrant of een mailtje naar

Geschreven door: Alissa Lamers

Image
Image

Adresgegevens

Haffelderweg 40, Den Burg

Postbus 153, 1790 AD, Den Burg

KvK: 72241713

Contact

Telefoon: +31(0)222-312121
Fax: +31(0)222-314765

E-mail: