Schoolkrant

Perikelen over menstruatie-artikelen

Het is je vast wel eens overkomen; je staat ’s ochtends op, klaar om naar het werk of school te gaan. Je kruipt je bed uit en stommelt naar de badkamer, en dan slaat het noodlot toe: je bent ongesteld. Met een geïrriteerde zucht zoek je verward in het badkamerkastje naar een tampon of een maandverbandje, maar kom je er al snel achter dat je geen van die artikelen in huis hebt. Misschien een paar zielige inlegkruisjes, maar daar stopt het dan ook. Stel je nu eens voor; deze situatie elke maand, niet omdat je bent vergeten naar de winkel te gaan, maar omdat je simpelweg geen geld hebt voor deze basisbehoeften.

Menstruatie-armoede

Eén op de tien menstruerende mensen komt geld tekort voor menstruatie-artikelen en heeft dus last van de zogeheten; ‘menstruatie-armoede’. Vooral jongere mensen hebben hier last van. Daarom vind ik dat menstruatie-artikelen gratis moeten worden.

Een pakje tampons kost meestal twee euro, dat valt mee zou je zeggen, toch? Als we echter naar de onderzoeken kijken die zijn gedaan naar de uitgaven van menstruerende mensen, worden de getallen opeens schokkend hoog. Uit een onderzoek waar 2000 menstruerende mensen aan meegedaan hebben blijkt dat zo’n iemand gemiddeld twaalf euro per maand kwijt is aan menstruatie-artikelen. Dat is dan gemiddeld 5780 euro per vruchtbare periode (alle jaren dat iemand menstrueert, dit is gemiddeld 40 jaar lang). Dit zijn alleen de kosten van tampons en maandverband, zodra we gaan kijken naar andere producten die om de hoek komen kijken zoals: anticonceptiemiddelen, pijnstillers, doktersbezoeken, etc. komen we uit op een forse 19.800 euro per vruchtbare periode. Dit geld had net zo goed gestoken kunnen worden in een studie, kinderen, een huis, een vakantie, noem het maar op!
Laten we verder kijken naar de cijfers, zoals ik al eerder benoemde is iemand per maand gemiddeld twaalf euro kwijt aan menstruatie-artikelen. Uit ditzelfde onderzoek is gebleken dat 60% van de menstruerende mensen hier op moet letten in hun maandelijkse uitgaven, en 80% komt geld tekort. Op deze manier kun je het huis niet eens meer verlaten omdat je, simpel gezegd, het bloed niet tegen kunt houden. Zo blijkt uit een ander onderzoek dat zo’n 53.000 menstruerende mensen niet naar school kunnen omdat ze het geld voor menstruatie-artikelen niet hebben. Zo zit de menstruatie-armoede dus ook onze educatie in de weg.

Mogelijke oplossingen

Nu kan ik lang over dit onderwerp door blijven gaan, maar wat zijn de mogelijke oplossingen? De menstruatie cup is de ideale oplossing voor de menstruatie-armoede. Dit artikel kun je vijf tot tien jaar gebruiken en in deze tijd bespaar je 100 tot 500 euro. Zo kost het product de overheid dus ook niet teveel geld wanneer ze dit in gratis menstruatie-artikelen zouden steken. Daarbij scheelt het gebruiken van de menstruatie cup bergen plastic afval.

Luxeproducten?

‘Maar tampons en maandverband zijn toch luxeproducten? Ze worden niet vergoed door de overheid.’ Dat klopt, op dit moment worden deze artikelen niet door de overheid vergoed en zijn het dus luxeproducten. Dat zouden ze alleen, naar mijn mening niet moeten zijn. Menstrueren is niet is wat je onder controle houdt, hoeveel je bloed heb je niet in de hand, en hoeveel pijn het doet ook niet. Menstruatie-artikelen zijn geen luxeproducten maar een basisbehoefte. Menstruerende mensen hebben deze artikelen nodig, en helaas kan niet iedereen ze betalen.

Gratis menstruatie-artikelen voor iedereen

Kortom menstruatie-artikelen zouden gratis moeten worden. Ze kosten een menstruerend mens simpelweg teveel, en de menstruatie armoede komt bij teveel mensen voor en behoudt hen van goed kunnen leven. De menstruatie cup zou een goede oplossing kunnen zijn voor zowel het milieu als de overheid, die hier dan geld in moet gaan steken. Menstruatie-artikelen zijn basisbehoeften, en moeten voor elk menstruerend mens beschikbaar gesteld worden. Laten we een eind maken aan deze perikelen, pleit voor gratis menstruatie-artikelen!

Geschreven door: Robin de Jong 

Meer artikelen uit de schoolkrant: