Schoolkrant

Boekenweek afrader - Voor een verloren soldaat

Met alle geweldige boeken die in dit lijstje staan, zou je bijna denken dat lezen utopisch is. Maar niets is minder waar, er zijn ook zeker een aantal afraders.

Voor een verloren soldaat van Rudi van Dantzig is hier éen van.

Waar gaat het boek over? 

Het is gebaseerd op zijn eigen jeugd, en in deze 254 pagina lange psychologische roman wordt je meegenomen door het verhaal van een 11-jarige jongen genaamd Jeroen, die tijdens de hongerwinter naar een vissersfamilie in Friesland verhuist. Als dan de Bevrijdingsdag is aangebroken, ontmoet hij even daarna een Canadese soldaat waar hij verliefd op wordt en vanaf daar gaat alles bergafwaarts.

Jeroen ziet het als liefde, maar in feite wordt hij misbruikt en later wordt hij ook nog eens in de steek gelaten door de jonge soldaat. Centraal staat de seksuele geaardheid van Jeroen en hieromheen dansen allerlei aspecten als verlangen, volwassenheid en natuurlijk de oorlog.

vooreenverlorensoldaat

Waarom een afrader? 

De inhoud is bij dit boek dus zeker niet het probleem, het is een aangrijpend verhaal dat sterk had kúnnen zijn, was het niet voor de schrijfstijl.

Naast het feit dat het vrij ingewikkeld geschreven is, is het ook erg langdradig er wordt er verschrikkelijk, overbodig, belachelijk, onbegrijpelijk, vermoeiend veel gebruik van bijvoeglijke naamwoorden gemaakt.

Het einde was voorspelbaar heb ik gehoord, al ben ik daar zelf nooit aangekomen en zelfs Nederlands docent mevrouw Van IJsseldijk had moeite om er doorheen te komen. Misschien als het ooit nog wordt verfilmt zal ik nog een poging wagen, maar wat betreft het boek kun je het maar beter op de plank laten staan.

Geschreven door: Jamila Segerink 

Meer artikelen uit de schoolkrant: