No module Published on Offcanvas position

Schoolkrant

Het leven na de OSG: Jari van Maanen

Luister het interview als podcast

Zou je je in het kort even willen voorstellen?
"Mijn naam is Jari van Maanen en ik ben 25 jaar oud. Geboren en getogen in de Cocksdorp. Daar heb ik op de basisschool gezeten en daarna ging ik naar de OSG. Vervolgens ging ik studeren in Leeuwarden. Toen ik studeerde werkte ik bij Boutique Hotel Texel. Nu werk ik sinds kort als management trainee bij de Krim."

 

Hoe lang is het geleden dat je op de OSG zat?
"In 2007 kwam ik op de OSG en toen heb ik eerst de HAVO gedaan. En daarna nog twee jaar VWO en was ik klaar in 2014."

Hoe vond je het vroeger op de OSG?
"Het blijft natuurlijk school en het was verplicht. Er waren altijd wel dingen die natuurlijk niet leuk waren. Maar over het algemeen denk ik met veel plezier terug aan mijn tijd op de OSG. Ik ben eigenlijk nooit met tegenzin naar school gegaan.
In mijn tijd op de OSG heb ik veel mensen leren kennen en vrienden gemaakt. Veel zijn nu uitgevlogen, maar het is mooi om te zien waar iedereen uiteindelijk terecht is gekomen."

Welke gebeurtenis is jou het meest bijgebleven op de OSG?
"De kunstweek heb ik altijd heel bijzonder gevonden. Dat was iedere twee jaar en ik heb er volgens mij drie meegemaakt. De laatste Kunstweek zat ik bij de groep Toneel. We zaten toen bij Klif 12, dat heet tegenwoordig De Toegift. Knap wat we toen in een week hebben neergezet!"

Wat doe jij tegenwoordig?
"Ik ben sinds kort in dienst als management trainee bij De Krim Texel. Dat houdt in dat ik de komende twee-en-een-half jaar in verschillende takken van het bedrijf werkzaam ben en dan aan de hand daarvan ga kijken waar mijn talenten en kansen liggen. Daarin hoop ik dan door te groeien naar een leidinggevende functie binnen dat bedrijf. Ik zou nu werkzaam zijn op de Golfbaan, maar die is natuurlijk nu gesloten vanwege het coronavirus. Daarom ben ik de komende tijd tot de golfbaan weer open kan gaan werkzaam als medewerker personeelszaken."

Over het coronavirus gesproken, wat doe jij nu eigenlijk?
"Eigenlijk ben ik nog gewoon vijf dagen aan het werk. Af en toe een dagje thuis, maar probeer zoveel mogelijk op kantoor te doen. Uiteraard wel met de benodigde afstand, we hebben normaal gesproken bij personeelszaken vier mensen op kantoor zitten en dat proberen we nu terug te brengen naar twee of drie. Het is ander werk dan ik in eerste instantie in gedachten had, maar ik werk nog wel.
Normaal gesproken volleybal ik drie keer in de week. Dat valt nu helaas weg. Maar ik probeer wel zo veel mogelijk bezig te blijven."

Heb je nog meer hobby’s dan volleybal?
"Ik dart meestal twee keer in de week. 1x competitie en gewoon een keer trainen. En ik hou van reizen. Daarom heb ik ook mijn stage gelopen bij Holland America Line. Verder vind ik het leuk om dingen te organiseren. Zo ben ik betrokken bij de organisatie van het Tevoko Buitentoernooi en het Indorp Beach Volleybal op de Groeneplaats.

Welke opleiding heb je gevolgd?
"Ik heb International Hospitality Management gestudeerd. Dat is eigenlijk een net woord voor Hogere Hotelschool. Het is een HBO-studie in het Engels. Ik studeerde in Leeuwarden en daar heb ik drie jaar gewoond. Echt een mooie stad om te wonen en studeren. Ik zou het iedereen die in de examenklas zit aanraden om naar Leeuwarden te gaan."

jarivanmaanen2

Hoe vond je het om van Texel af te gaan en te gaan studeren?
"Na het behalen van mijn HAVO-diploma was ik 17 en was ik daar nog niet helemaal klaar voor. Daarom ben ik daarna nog VWO gaan doen. Na het behalen van mijn VWO-diploma was ik er meer klaar voor. De stap naar Leeuwarden was voor mij niet zo groot. Leeuwarden is geen grote stad, het is meer een groot dorp. Ik heb het altijd heel fijn gevonden om in Leeuwarden te wonen en studeren.
Toen ik eenmaal studeerde en in Leeuwarden woonde, vond ik het hartstikke leuk.. Ook zit je dicht bij Groningen, als je de sneltrein pakt ben je binnen twintig minuten in Groningen."

Wat wil je in de toekomst gaan doen? Heb je een doel?
"Mijn doel was altijd een om eigen onderneming te hebben. De laatste tijd heb ik mij vooral gericht op een eigen hotel. Eigenlijk sinds ik werkte bij Hotel Boutique Texel. Maar omdat ik nu een mooie functie heb gekregen bij De Krim lijkt het me ook leuk om daar door te groeien in een mooie functie.
Maar waar ik over vijf jaar sta durf ik niet te zeggen. Het leven kan soms raar lopen."

Welke tip zou je de leerlingen die nu op de OSG zitten willen meegeven?
"Jaag je dromen na.
Als je een droom hebt, ga er dan gewoon voor. Geef altijd de volle 100%. Maar als je je niet 100% inzet, dan ben je jezelf voor de gek aan het houden. Je moet altijd 100% je best doen, dan kan je voor mijn gevoel niets meer fout doen. Als je dan iets niet snapt of ergens moeite mee hebt is het ook niet erg. Vraag dan hulp aan iemand en je komt er wel uit."

Jij zat vroeger ook bij de schoolkrant. Welk artikel of welk interview is jou het meest bijgebleven?
"In 2012 heb ik Goossen Karssenberg geïnterviewd, hij gaf wiskunde op de OSG. Het is een bijzondere man en dat was voor mij ook de reden om hem te interviewen. Toen ik hem ging interviewen was hij net terug uit Iran. Hij houdt van mozaïeken en heeft mij van alles daarover laten zien toen ik bij hem thuis was voor het interview. Dat interview is uiteindelijk een interview van zes pagina’s lang geworden in de schoolkrant en dat heeft ook mijn profielwerkstuk gehaald."(Klik hier om het interview met Goossen Karssenberg uit 2012 te lezen)

Vroeger hadden jullie een papieren schoolkrant. Wij hebben nu een digitale schoolkrant.
"Jurian de Vries was onze editor en hij had ook een digitale versie van de schoolkrant gemaakt. Dat was toen minder gebruikelijk dan nu. Tegenwoordig zie je bijna nergens meer papier, maar toen in 2008/2009 was een papieren schoolkrant meer gebruikelijk."

Wat was jouw examenstunt?
"Volgens mij hebben we geen examenstunt gehad, ik kan het me niet meer herinneren in ieder geval. Wel kan ik me de examenfeesten nog herinneren. Toen ik op de HAVO zat gingen we eerst naar Klif 12. De leraren deden daar stukjes met comedy en het feest was uiteindelijk bij Paal 9. De voorexamenleerlingen mochten toen nog het feest organiseren voor de examenleerlingen.
Bij het examenfeest voor VWO was het examenfeest op een boot. Het was een heel apart feest. Veel mensen hadden vooraf al wat alcoholische versnapering gehad en daarna gingen we met zijn allen die boot op. Het waaide alleen die dag nogal, dus veel mensen werden er nogal misselijk van zeg maar."

Geschreven door: Goos van de Belt

 

Image
Image

Adresgegevens

Haffelderweg 40, Den Burg

Postbus 153, 1790 AD, Den Burg

KvK: 72241713

Contact

Telefoon: +31(0)222-312121
Fax: +31(0)222-314765

E-mail: