No module Published on Offcanvas position

Schoolkrant

Stikstofdiscussie

10 juni ’22 kwam minister Van der Wal met haar stikstofbrief. Er zouden nieuwe regels gaan gelden waardoor sommige boeren hun bedrijf niet meer konden doorzetten, een dag daarna was half Nederland woest: waar zijn jullie nou mee bezig? Maar hoe denken de scholieren en docenten erover? Dat kunnen jullie gaan lezen in dit artikel.

Mijn mening

Als eerste zal ik mijn mening erover vertellen: ik vind zelf dat ze iedere keer alleen maar de boeren de schuld geven over de hoge stikstofuitstoot. Want je hoort ze eigenlijk amper over de vervuiling van Schiphol. In de lockdownperiode van 2020 was de stikstofuitstoot lager, omdat de vliegtuigen amper vlogen. Voor heel veel boerengezinnen is het boerenleven hun inkomen en passie. Hier leven ze van en dat wordt nu zo langzamerhand afgepakt

 

Reacties docenten en scholieren

Op Instagram hebben wij een poll geplaats of het terecht was dat meestal de boeren alleen de schuld krijgen.  De resultaten waren als volgt: 15 procent vond het terecht dat de boeren de schuld krijgen en maar liefst 85 procent vond het onterecht. De mensen konden nog een toelichting geven op de poll en er werd bijvoorbeeld gezegd dat boeren nou eenmaal te veel vee hebben en een aantal mensen zeggen ook dat de boeren wel genoeg hebben gedaan voor het milieu.

'Het is niet eerlijk' wordt gezegd, ''ieder jaar maar meer vliegtuigen in de lucht, maar de boeren moeten zich weer aanpassen.'

Duurzaam?

Maar ja, we ontkomen er niet meer aan er zullen boeren met hun bedrijf moeten stoppen. Maar wat zijn de ideeën van de scholieren om het allemaal duurzamer te krijgen? Er wordt vooral gezegd: zonnepanelen, water recyclen en meer planten maar ook dat er geen veeteelt meer moet zijn. 

Op 22 juni ’22 vond er een groot boerenprotest plaats. Op diverse scholen trok iedereen zijn klompen of laarzen aan. Het protest vond plaats in Stroe, het gaf een grote festivalsfeer.

Geschreven door: Michael Maas

koeien                         trekker

Image
Image

Adresgegevens

Haffelderweg 40, Den Burg

Postbus 153, 1790 AD, Den Burg

KvK: 72241713

Contact

Telefoon: +31(0)222-312121
Fax: +31(0)222-314765

E-mail: