Schoolkrant

Interview met mevrouw Eriks

Corrie Eriks

Vrijdag 6 september was onze waarnemend rector-bestuurder mevrouw Eriks te gast bij het programma ´De Tweede Stem van Radio Texel. Heb je deze uitzending gemist? Geen probleem! Wij hebben van dit interview een verslag gemaakt. 

Wat vond u van de OSG toen u er voor het eerst kwam?

Mevrouw Eriks: “In december had ik de eerste gesprekken met mevrouw Engbrenghof. Toen wist ik al dat de school in zwaar weer zat. Dit gaf mij juist motivatie, aangezien ik er juist erg van hou om problemen op te lossen. Texel is een eiland naar mijn hart en ik vind het belangrijk dat de school blijft bestaan. Daardoor zag ik het als een hele mooie uitdaging.”

Wat is de eerste verandering die u heeft doorgevoerd?

Mevrouw Eriks: “Het eerste dat ik heb gedaan was duidelijkheid scheppen. Daar was echt behoefte aan."

Hoe vindt u dat de OSG er nu voorstaat als school?

Mevrouw Eriks: “We zijn op de goede weg, alle tien de vacatures aan het begin van het jaar zijn bijvoorbeeld vervuld. De docenten zijn blij en willen de school een frisse start geven, daardoor hangt er een positieve en fijne energie in de school.”

Hoe ziet u de school in de toekomst?

Mevrouw Eriks: “Dit jaar staat de school onder verscherpt toezicht van de inspectie en komen zij een aantal keer per jaar langs. De laatste keer zeiden ze dat we goede stappen ondernemen, dus dat houden we vast. Zij zeggen dat het goed is om steeds kleine stapjes naar voren te gaan. Maar ik zou het liefst natuurlijk steeds meer stappen willen maken."

Wilt u ooit weg bij de OSG?

Mevrouw Eriks: “Grappig genoeg wordt dat vaak aan mij gevraagd. Ik vind dat erg lief. Leerlingen vroegen het in het begin ook vaak of ik wel bleef, er zijn natuurlijk ook zoveel mensen vertrokken in voorgaande jaren. Ik blijf sowieso totdat het weer helemaal goed gaat met de school. Op dit moment heb ik het erg naar mijn zin, dus ik denk er nog niet over om weg te gaan.”

Komt u al lang op het eiland?

Mevrouw Eriks: “Ja, al erg lang zelfs. Toen ik nog verkering had met mijn man gingen we voor het eerst samen op vakantie naar Texel.”

Welke plek vindt u het mooist op Texel?

Mevrouw Eriks: “In de vakantie heb ik net als een toerist het hele eiland rondgefietst. Alles wat ik zag vond ik mooi. Als ik één plek zou moeten kiezen, doe ik voor mijn gevoel een andere plek te kort.”

Op welke plek in de natuur komt u graag na schooltijd?

Mevrouw Eriks: “Ik kom oorspronkelijk uit Drenthe en daar heb je natuurlijk geen zee. Hier heb je dat wel en dat vind ik enorm gaaf. Ik kijk dan ook graag naar de zonsop- en zonsondergang, die kan je hier goed zien. In Drenthe heb je vaak nevel waardoor je het niet goed kan zien, maar hier op Texel door de wind wel.”

Wandelt of fietst u vaak over het eiland?

Mevrouw Eriks: “Het liefst ga ik op de fiets naar school. Maar ik heb vaak verschillende afspraken ook aan de overkant en dan ga ik liever met de auto.”

Hoe ziet u de toekomst van het eiland?

Mevrouw Eriks: “Dat vind ik een lastige vraag. Mijn grootste doel is dat de school blijft bestaan en dat het goed onderwijs levert. Met dat vooruitzicht gaan we denk ik een goede toekomst tegemoet.”

Hoe ziet u de toekomst van jongeren op het eiland?

Mevrouw Eriks:  “De Texelse jongeren zijn erg ondernemend, werken goed samen en zijn mondig. Dat zijn waardevolle eigenschappen voor de toekomst. Je kan het bijvoorbeeld zien aan de grootte van de leerlingenraad. Texelse jongeren zijn maatschappelijk gedreven en dat vind ik erg goed. Samenwerken, ondernemerschap en organisatietalent, dat zijn mooie kwaliteiten die je kennelijk als Texelse jeugd leert tijdens je opgroeien hier op het eiland. Ik ben hiervoor directeur geweest op een mbo-school en daar moesten leerlingen dat nog echt leren, maar jullie kunnen het al! Daar kunnen jullie echt trots op zijn!

Heeft u adviezen voor een goede toekomst voor jongeren?

Mevrouw Eriks: “De wereld en de arbeidsmarkt veranderen erg snel, daardoor is het belangrijk dat je altijd blijft bijleren en jezelf blijft vernieuwen. Texelse jongeren hebben al erg goede basis skills, maak daar gebruik van en blijf jezelf ontwikkelen, dan kun je ver komen en is alles mogelijk.”

Het interview op Radio Texel werd afgenomen door Thomas van der Vlerk en Fedde van Overmeeren. 

 

Meer artikelen uit de schoolkrant: